Van stress en spanning naar balans en ontspanning

Stress- en burnout coaching

Heb jij het gevoel dat je aan het fietsen bent op banden die langzaam leeglopen? Kost alles steeds meer moeite en energie? Je wilt blijven doen wat je altijd hebt gedaan. Dat moet toch gewoon lukken? Je negeert de lichamelijke klachten en wuift de pijntjes weg met ‘gaat wel weer over, ieder een heeft weleens ergens last van..’  Je kunt je collega’s toch niet laten zitten? Maar diep van binnen voel je dat er eigenlijk wel iets moet veranderen. Maar wat? En hoe?

Ondertussen gaat je omgeving merken dat je niet meer de oude bent. Je bent prikkelbaar, gejaagd, vergeetachtig en je hebt soms last van een kort lontje. Je lichamelijke klachten nemen toe en je raakt steeds meer uitgeblust. Totdat het moment komt dat er echt geen lucht meer in je banden zit en je wel moét afstappen..

We zijn het er allemaal over eens dat je niet moet blijven rondfietsen op een band die leegloopt. Vroeg of laat gaat het mis en kun je niet meer verder. Zo is het ook bij stress- en burnout. Hoe langer je doorgaat en signalen negeert, des te langer duurt vaak ook het herstel. Neem daarom jezelf en de signalen die je lichaam afgeeft serieus.

Stress- en overspannenheid

Stress hebben we allemaal weleens en dat is niks negatiefs. Ons lichaam is daarop ingesteld. Blijft de situatie van stress voortduren en heb je geen tijd om echt bij te komen, dan kom je in de gevarenzone. Langzamerhand ontstaan er fysieke klachten (zoals hoofdpijn, spierpijn, hartkloppingen, maagpijn) en mentale klachten (zoals vermoeid, prikkelbaar, piekeren, gespannen, labiel, concentratieverlies). Ook je gedrag kan veranderen (zoals minder presteren, meer fouten maken, chaotisch werken, meer roken, anders eten). Je zit in een situatie van overspanning. Je lichaam geeft signalen af dat je te lang over je grenzen bent gegaan en er echt iets moet veranderen.

Burnout

Blijf je ondanks de stress- en spanningsklachten gewoon doorgaan, dan loop je het risico in een situatie van burnout terecht te komen. Je kúnt niet meer en bent volledig uitgeput. Werken lukt niet of nauwelijks meer. Dat is het moment dat je niet meer verder kunt fietsen en wel af móet stappen.

Geleidelijk proces

Je bent niet van de een op de andere dag in een burnout. Het is een geleidelijk proces. Ook is er in de meeste gevallen niet één aanwijsbare oorzaak. Vaak is het een combinatie van werkdruk en  omstandigheden in de privésituatie. Ook kunnen persoonlijkheidskenmerken als een groot verantwoordelijkheidsgevoel, geen nee kunnen zeggen of hulp vragen, het proces  versterken.

Stress- en burnoutcoaching

Stress- en burnoutcoahing is niet zoals je fiets wegbrengen naar de fietsenmaker en na een paar dagen daarna met gerepareerde band weer ophalen. Het gaat erom dat jij zelf gaat kijken naar het lek en hoe je dat het beste kunt aanpakken. En hoe jij misschien voortaan anders kunt gaan fietsen om herhaling te voorkomen. Ik ondersteun je in dat proces en ben je klankbord en vertrouwenspersoon.
Stress- en burnout coaching is kort samengevat gericht op het:

  • Herstellen van de energie en fysieke conditie
  • Spoedig en verantwoord terugleiden naar werk of andere taken
  • Inzicht geven in en herkennen van stressbronnen en stresssignalen
  • Versterken van vaardigheden in het omgaan met stress (leren nee zeggen, loslaten, hulp vragen, zelfzorg etc).
  • Voorkomen van terugval in de toekomst

Tijdens de sessies besteed ik aandacht aan denken, voelen en handelen doormiddel van gesprekken, ervaringsoefeningen en praktische handvatten die je in de praktijk kunt gebruiken.  Stress- en burnout coaching is geen vastomlijnd stappenplan maar maatwerk, afgestemd op jouw behoefte en de thema’s die bij jou spelen.

Vitaal & energiek | Balans | Ontspanning
Werkplezier | Loslaten

WIL JIJ DIT? NEEM CONTACT OP